sunnuntai 28. marraskuuta 2010

26 | Elbow – One Day Like This (2008)

Video

On biisejä, joihin ei kyllästy helposti. On biisejä, joihin ei kyllästy koskaan. Ja sitten on One Day Like This. Kuusi ja puoli minuuttia suurin piirtein täydellistä musiikkia, ei vain popmusiikkia. Siksi popsingle-kategoria on tälle aivan väärä paikka, mutta pakkohan tämä oli listata.

Elbow'n Guy Carvey lienee tämän hetken parhaita biisintekijöitä ja tuottajia. Jälkimmäisestä voi saada vihiä vaikka kuuntelemalla I Am Klootin tuoreimman albumin. Carveyn lohdullisen lämmin, mutta silti surumielinen laulutapa sekä ennen kaikkea mainiot sanoitukset ovat aina purreet minuun, vaikka biisit eivät välttämättä napakymppiin osuisikaan. Yleensä tosin osuvat.

Jousien liidaama One Day Like This ei pelkää ottaa nykyajan pop- ja listamusiikin valossa tarkasteltuna isoja riskejä, kuten huumaavaa crescendoa ja soljuvan mahtipontista, jopa iskelmällistä kertosäettä. Mitään näin isoa ei ole nähty brittilistan Top 40:ssä hetkeen ennen ja jälkeen One Day Like Thisin. ”Holy cow I love your eyes” taitaa olla vilpittömin rakkaudenosoitus miesmuistiin.

One Day Like This ja fantastinen emoalbumi The Seldom Seen Kid toivat Elbow'lle Mercury Prizen ja BRIT Awardin. Oikeaan osoitteeseen menivät.

Listamenestys:
UK: #35
US: -

Tsekkaa myös:
Red, Grounds for Divorce

2 kommenttia:

  1. Kahta viimeisintä valintaa - ja ennen kaikkea tätä - voin vaan sydämestäni kompata. Nämä ovat niitä harvinaisia biisejä, jotka kiteyttävät kuvaamansa tunnetilan virheettömästi. Ja One Day Like This on ihan sovituksellisestikin hämmentävä suoritus.

    VastaaPoista
  2. Juu. Ja tietyllä tavalla lohdullinen esimerkki siitä, että jos biisi tai albumi on oikeasti todella hyvä, se saavuttaa menestystä. The Seldom Seen Kid on kirkkaasti Elbow'n menestynein levy ja hieman samanlainen meno on ollut myös I Am Klootilla. Työvoittoja molemmat.

    VastaaPoista