perjantai 29. lokakuuta 2010

56 | Eminem feat. Dido – Stan (2000)

Video

Eminemhän on kaikkien aikojen menestynein rapartisti. Pidän hänen musiikistaan todella paljon, vaikka albumikokonaisuuksissa on ollut petrattavaa sitten The Marshall Mathers LP:n, jolta Stankin löytyy.

Stanista riittäisi sanottavaa vaikka kuinka, jo senkin takia, että kirjoitin tästä aikoinaan kiitettäväksi arvioidun analyysin lukion englanninkurssille. Biisi kertoo tarinan häiriintyneestä fanista, joka menee niin pitkälle että ajaa itsensä ja raskaana olevan tyttöystävänsä sillalta alas. Tarina ei ole tosi, mutta Eminem esittää sen huimaavan vakuuttavasti, kuten kunnon tähden pitääkin.

Stanin koukuista vastaa Didon Thank Youta lainaava kertosäe. Tarina on aivan mahtava. Dramaattinen Eminem onkin yleensä parempi kuin huumori-Eminem.

Stan teki myös videolla esiintyneestä Didosta todellisen supertähden, joka tosin on sittemmin kahden hienosti menestyneen albumin jälkeen sössinyt uransa ihan itse. Kiinnostavasti Thank You nousi Hot 100 -listalla paljon korkeammalle kuin Stan, joka rajuutensa vuoksi ei saanut paljonkaan radiosoittoa. Euroopassahan Stan oli todellinen megahitti.

Listamenestys:

UK: #1
US: #51
FI: #1

Tsekkaa myös: Lose Yourself (Eminem), White Flag (Dido)

3 kommenttia:

  1. Eminemin vuosikymmen oli täynnä upeita singlejä, mutta toki tämä on paras. Hämmentävän hieno näkökulmaleikki ja samalla aidosti hyytävä kappale. Myös parhaita laulusamplen käyttöjä koskaan.

    VastaaPoista
  2. Stan on mun mielestäni luonteva jatke The Slim Shady LP:n '97 Bonnie and Clydelle kiteyttäen oikeastaan koko Eminemin suvereenisti hallitseman trillerirapin lajityypin. Marshallin Kim on jo siinä yököttävyyden rajalla.

    En ole oikein osannut päättää, kuvaako kertosäe kolmiodraaman ulkopuolisimman jäsenen eli Stanin tyttöystävän elämää, vai viittaako se siihen, että Eminem on Stanleylle henkireikä. "The morning rain clouds up my window and I can't see at all / And even if I could it'd all be gray, but your picture on my wall."

    Didon esiintyminen videolla tukee ensin mainittua.

    Yhtä kaikki, nerokkaan ahdistava biisi, jota on pakko aina pysähtyä kuuntelemaan.

    VastaaPoista
  3. Mä olen aina tulkinnut kertosäkeen Stanin fanitussuhdetta kuvaavaksi...Mutta eihän se mikään sataprosenttinen fakta ole.

    VastaaPoista