perjantai 22. lokakuuta 2010

63 | Kanye West – Heartless (2008)

Video

Jatketaan diivojen kanssa. Kanye West on miespuolinen, mutta vähintään saman tason oikuttelija kuin Carey. Miehen tempaukset osuvat usein julkisiin tilaisuuksin, kuten MTV:n palkintobileisiin. West ja MTV vaikuttavat elävän symbioosissa.

Oikuistaan huolimatta West on loistava artisti. Olen pitänyt hänen musiikistaan aina vierailusta Twistan Slow Jamz -hitillä lähtien. Miehen esikoinen The College Dropout (2004) lukeutuu vuosikymmenen parhaimpiin rapalbumeihin.

Tälle listalle valikoitui kuitenkin hitti, jolla West laulaa. Heartless oli elektronisen 808s & Heartbreak -albumin suurin menestys, joka keinuu vallan tuhdisti ja komeasti. Tekstissä mies syyllistää naista erosta (”How could you be so Dr. Evil?”) ja samalla haikailee häntä takaisin, mutta tietenkin syytä on katsoa peiliinkin: ”I did some things but that's the old me.” Niin varmaan. Ei siis mitään kuolematonta proosaa edes Kanye Westin kynästä, mutta toimii tässä kontekstissa tulkintansa ansiosta.

Normaalisti en pidä auto-tunesta, ainakaan silloin, kun sitä tarjotaan liikaa. Heartlessissä se ei kuitenkaan haittaa vaan vahvistaa Westin suoritusta. Hänen kannattaisi kuitenkin pysyä puhelaulamisen parissa.

Pehmorockyhtye The Fray levytti biisistä muodollisesti pätevän version vuotta myöhemmin.

Listamenestys:
UK: #10
US: #2

Tsekkaa myös: Jesus Walks, Touch the Sky

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti