torstai 14. lokakuuta 2010

71 | R.E.M. – Leaving New York (2004)

Video

Suosikkibändien ja -artistien kohdalla biisin valinta oli kaikkein haastavinta – ei niinkään se, mille sijalle heidät asettaisi. Michael Stipen johtama R.E.M. on suurimpia suosikkejani ja heillä on vielä kaiken lisäksi vuosikymmeneltä taskussaan eräs uransa huippuhetkistä, Reveal (2001).

Kuuntelin sinkut biiseinä, yksi kerrallaan ja mieluiten siten, että peräkkäin soivat eri albumien lohkaisut. Voittajaksi päätyi lopulta Leaving New York albumilta Around the Sun (2004).

Leaving New Yorkin sanoituksessa vilahtaa New York, mutta tulkitsen biisin käsittelevän luopumista ja luovuttamista yleisellä tasolla. ”You might have succeeded in changing me/I might have been turned around.” Mutta joskus tahto ei vain riitä. Sydämen menettää viimeistään, kun kertosäettä ja c-osaa yhdistetään kaksiäänisesti kappaleen lopulla. Huimaavan hienoa.

Biisi on tyypillinen akustinen R.E.M. -kaunokki. Siis mahtava kaikin puolin.

Listamenestys:
UK: #5
US: -

Tsekkaa myös: Imitation of Life, I'll Take the Rain

3 kommenttia:

  1. Onhan se hieno tämäkin, vaikka omissa kirjoissani häviääkin noille sun ks. myös -valinnoille ja joutuu ainakin tiukasti tasaiselle The Great Beyondin kanssa. Around the Sun -levyä olenkin sitten kuunnellut ties milloin viimeksi.

    VastaaPoista
  2. Mua hävettää, että R.E.M. on näin alhaalla, koska olen alkanut diggailla niitä viime aikoina tosi paljonkin. Mutta järjestyksestähän tässä vain on kysymys.

    Mainitut neljä ja All the Way to Reno ovat kyllä kaikki hienoja biisejä, joten ihan fiiliksen mukaan voi valita sen parhaan. Imitation of Life astuu mielestäni kyllä hyvyydestään huolimatta ehkä liikaa Losing My Religionin reviirille.

    VastaaPoista
  3. REM:hän on parhaita sinkkubändejä, mutta en korkeampaa sijoitusta odottanutkaan, kyllähän ne kaikkein timanttisimmat löytyy edellisiltä vuosikymmeniltä.

    VastaaPoista