sunnuntai 5. joulukuuta 2010

19 | Lily Allen – The Fear (2009)

Video

Kesä 2009 oli minulle henkilökohtaisesti aivan täydellinen: parin kuukauden sisään näin keikalla Pet Shop Boysin, Madonnan ja Lily Allenin. Paremmaksi ei juuri voi pistää.

Lily Allenin esikoisalbumi Alright, Still (2006) on ihan mainio, mutta It's Not Me, It's You (2009) suorastaan loistava. Sanoisin, että siinä on kaikki ne elementit, jotka minä poplevylle laittaisin. Kuunnelkaa, jos ette vielä ole tutustuneet.

Albumin ensimmäinen single The Fear ei ole levyn paras raita, mutta kylläkin Allenin uran paras single. Popvelho Greg Kurstin loihti viettelevän puolinopean sävellyksen ja Allen lauloi haikean melodian päälle oivaltavan ironisen sanoituksensa: ”I'll look at The Sun and I'll look in The Mirror/I'm on the right track, yeah, we're onto a winner.”

Toisaalta, naisartistien on helppo olla oivaltavia. Heidän tarvitsee vain dissata vallallaan olevaa naiskuvaa ja ironisoida bimboblondeja, kuten Pink Stupid Girlsissä (2006), tai vastaavasti valittaa naisena olemisen vaikeudesta. On paljon helpompi tulla noteeratuksi nimenomaan oivaltavana nais- kuin miespopparina. Jos mies laulaa tasa-arvosta, saisiko hän samanlaista kohtelua kuin sopivan tyrkysti ryntäät esillä aiheesta kujertava nainen? Tuskinpa.

Listamenestys:

UK : #1
US: #80
FI: #14

Tsekkaa myös: Littlest Things, Not Fair

3 kommenttia:

  1. Lilyhän on ihan paras. Siitäkin hämmentävä poptähti, että mielestäni sen kaikkein ässimmät biisit eivät ole niitä suurimpia hittejä tai edes singlejä. The Fearkin on loistava, mutta itse nimeäisin mm. biisit Friday Night, Everyone's At It ja LDN.

    VastaaPoista
  2. Kaikki erittäin hyviä kappaleita. LDN tosin oli single ainakin Britanniassa (listakutonen). Jostain syystä Everyone's At It jäi julkaisematta, vaikka levisi verkkoon ennen The Fearia. Onhan The Fear toki sopivampi ensisinkku.

    VastaaPoista
  3. Tiesin, että LDN oli sinkku, mutta luulin ettei se päässyt likikään noin korkealle... Se on ehkä suosikkikappaleeni, toki lähinnä siksi, että olin Lontoossa kesällä 2006, biisi soi paljon, diggasin kaupungista ja kaikki natsasi mainiosti yhteen.

    VastaaPoista