keskiviikko 22. joulukuuta 2010

2 | Missy Elliott – Get Ur Freak On (2001)

Video

Hoksasin juuri, kuinka hyvin vuosi 2001 on edustettuna kärkikympissä. Tässä vielä yksi. Get Ur Freak On on ainoa kappale, jonka olen koskaan huolinut kännykkäni soittoääneksi, kunnes ymmärsin, miten turhaa on valita soittoääneksi jokin pophitti sillä kännykkään on tarkoitus lähinnä vastata.

Musiikkivideoiden ja minimalismin mestari Missy Elliott täräytti maailmalle sellaisen kappaleen, jota ei voi kuvailla – se täytyy kuunnella. Biisin pohjana toimii yksinkertainen biitti tai mikä Timbalandin pöllimä banghrajunnaus lieneekään. Toinen kappaleen neronleimaus on tietty kertosäehokema Get your freak on, joka jää taatusti päähän soimaan.

Outkastin Ms. Jacksonin (9) tapaan tähän on loihdittu säpsäyttäviä yksityiskohtia. Erilaiset kiekaisut ja huudahdukset ja muut ihmisäänet, kuten syljeskelyn aina yhtä hieno soundi, sekä loppupuolen kiihkeä ”Yes..yes..yes..yes..” toimivat mahtavasti. Lopussa korostuu vielä bongorummun soundi, joka lienee tosin koneella tehty.

Kaiken kaikkiaan huimaava kollaasi. Pitchforkin mielestä vuosikymmenen seitsemänneksi paras kappale.

Elliottin urakäyrä laski samaa tahtia elopainon kanssa. Mimmistä ei ole kuulunut pariin vuoteen juuri mitään, mutta vuosina 2001-2005 hän suolsi maailmaan monta hienoa singleä.

Listamenestys:
UK: #4
US: #7

Tsekkaa myös: Work It, Pass That Dutch

2 kommenttia:

  1. Tehokas biisi, jota voi kyllä tuotannon osalta kutsua mestariteokseksi. Jotenkin korkealta sijoitus silti tuntuu - mutta mä en edelleenkään ole kovin R&B-ystävällinen musankuuntelija, ja jos tarkasteltaisiin vain ko. genreä, Freak olisi kai pakko luokitella vuosikymmenen parhaisiin. "Tätä olisi kiva tanssia."

    VastaaPoista